AGÜ Mimarlık Bölümü, ulusal ve uluslararası deneyimleri ve yayınları ile alanında isim yapmış akademik kadrosu ve kurumsal bağlantıları ile uygulama ağırlıklı ve yurtdışı staj olanakları sunan bir eğitim programı kapsamında, farkındalıkları yüksek, alanında öncü ve yeniliklere açık bireyler yetiştirecek olan bir mimarlık okuludur. Tasarım, mimarlık tarihi ve kuramı, yapı ve yapım ile koruma-restorasyon başta olmak üzere mimarlık temel alanı ve bilişim, çevre, ileri malzeme, kültür-sanat yönetimi gibi yakın ilişkide olduğu bir çok farklı disiplin alanında araştırma ve proje odaklı çalışmalara dayanan uygulamalı bir eğitim sürdürmeyi hedeflemektedir: Eğitim sürecinin, sanat ve tarih eleştirisi üzerinden; malzeme ve mekansal deneyime odaklanan deneysel bir süreçlerden oluşması amaçlanmaktdır. Maket, malzeme, belgeleme ve yapı fiziği gibi laboratuvarlarda, deneysel araştırmaya dayalı bir mimarlık eğitimi verilmesi önemsenmektedir. Bu hedeflerle, özgün bir müfredat yapısı oluşturulmuştur.

Mimarlık Bölümümüz, Abdullah Gül Üniversitesi bünyesinde, uluslararası akademik ortaklık anlaşmasını ilk imzalamış akademik birimidir. Ekim 2012’de başlayan yazışmalara bağlı olarak, Amerika Birleşik Devletleri’nin Illinois eyaleti Chicago şehrinde bulunan IIT (Illinois Institute of Technology) ile Ocak 2013’de ziyaret edilerek, karşılıklı müzakere süreci başlatılmış ve 27 Mayıs 2013 tarihinde, kurumun ilk uluslararası akademik iş birliği anlaşması imzalanmıştır. Anlaşmaya göre, AGÜ ve IIT’de bulunan mimarlık okulları arasında, karşılıklılık ilkesine dayalı, lisans ve lisansüstü öğrenci değişimi, öğretim üyesi değişimi ve ortak akademik çalışma imkanı bulunmaktadır. ABD ve Avrupa'nın önde gelen mimarlık okulları ile de akademik işbirliği görüşmeleri süremektedir.

2012 başında kurulan Abdullah Gül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi, akademik kadrosu, eğitim sistemi, eğitim programları ve öğrencilerine sağladığı olanaklar ile kısa sürede Türkiye’de ve dünyada önde gelen mimarlık okulları arasına girmeyi hedeflemektedir. Bununla birlikte, sempozyum, konferans, çalıştay, sergi gibi bilimsel ve kültürel etkinlikler ile -başta konumlandığı Kayseri’de olmak üzere- mimarlık ortamını zenginleştirmeyi oldukça önemsemektedir.